top of page
Tarihi Eser Restorasyonu Nedir?
2. Derece Tarihi Ev Restorasyonu İzni Nasıl Alınır? Restorasyon İzni Nasıl Alınır?
Tarihi Ev Tadilatı hakkında bir uzmana sorun.
Restorasyon Ve Tadilat İçin İzin Alınması:
Satın almayı planladığım yapı 2. derece tarihi esermiş, kat eklenmesine izin veriyorlarmış, doğru mu? 2 derece tarihi eser yıkılabilir mi?
Korunması gereken kültür varlıklarında kat eklenmesine, yapım sisteminin değiştirilmesine, bina ayakta ise yıkılıp yeniden yapılmasına, saçak ve çatı kotunun yükseltilmesine izin verilmemektedir. Zemin kat, yapı taban alanından küçük ise tamamlanmasına izin verilebiliyor. Ayrıca en düşük köşe kotu, zemin kat kotundan aşağıda ise bodrum kat yapılması için izin alınabiliyor.
saygılarımızla,
Öztek Mimarlık Restorasyon Hizmetleri
Restorasyonu yapılacak tarihi eve inşaat ruhsatı almak için ilgili Belediyesinde hangi belge ve projeler istenir?
Belediyeden inşaat ruhsatı almak için onaylı rölöve, restittüsyon restorasyon projeleri, tapu, zemin etüdü, İski onay yazısı ve kanal projesi, muhtarlıktan binanın boş olduğuna dair belge, mal sahibinin elektrik ve su kullanımı konusunda vereceği muvafakatname, statik-mekanik-elektrik projeleri, proje müelliflerinden proje sorumluluk beyanı, Oda kayıtları, büro tescil belgeleri, İBB kayıtları, Tus beyanı, müteahhit ve şantiye şefi atanması gerekir.
Özel durumlarda: plan kote, ağaç revizyon paftası, yola terk varsa işlemleri yapılır. Konutlarda itfaiyeden yangın yönetmeliğine uygunluk aranmaz.
saygılarımızla,
Öztek Mimarlık Restorasyon Hizmetleri
2.Derece 3 katlı 105 m2 oturuma sahip bir yer almayı düşünüyorum. Komple restorasyon yaptırmayı düşünüyorum. Bazı restorasyonlarda betonarme üzerine ahşap kaplama yapıyorlar, bu restorasyon için hangi tapu durumu gerekiyor? Şuan alacağım yer tapu dairesinde ahşap ev olarak geçiyor. Tapu durumu uygun mu ? teşekkürler iyi çalışmalar.
Yapının restorasyon tekniğine karar veren kurum Anıtlar Kurulu'dur. Güncel projelerimizde ahşap yapıların yine ahşap olarak restore edilmesi yönünde karar almaktadırlar. Betonarme olarak ancak, İmar durumuna uygun ise bodrum kat yapılmasına izin verebiliyorlar. Bu konulara yapıya göre karar verdikleri için dilerseniz yapının fotoğrafları ile birlikte bağlı olduğu koruma kuruluna danışabilirsiniz.
saygılarımızla,
Öztek Mimarlık Restorasyon Hizmetleri
2. derece tarihi eser tadilatı için onarım izni almak gerekir mi?
Yapı ile ilgili alınmış kararları ilgili Belediyesinde ve Koruma Kurulu’nda bulunan dosyalarını inceleyerek öğrenebilirsiniz. Yıkım ya da kaçak ekle ilgili karar var ise dosyalarında işlenmiştir.
Binanıza bakım yapmak gibi nedenlerle Belediyeye başvurduğunuzda, şikayet ya da denetim sırasında binanın dosyası incelenir. Resmi kurumların tespit edilen izinsiz uygulamaları mal sahibinin düzeltmesini talep etmeleri yüksek ihtimaldir.
Saygılarımızla,
MİMARİ PROJE DEĞİŞİKLİĞİ. Merhaba, tek daire 5 katlı apartman için proje çizdirdik. Her daire 92 m2 genişliğinde. İnşaatın 2 katını bitirdik kat mülkiyeti daha alınmadı. Kalan 3 katı bitirmek yerine üste bir kat dublex yapıp inşaatı bitirmek istiyoruz. Bunun için ne yapmalıyız? teşekkürler.
merhaba,
İlgili Belediyeye “Proje Tadilatı” için başvurulup yeniden “Yapı İnşaat Ruhsatı” alınması gerekmektedir.
saygılarımızla,
ÖZTEK MIMARLIK RESTORASYON HİZMETLERİ
Merhaba, Tarihi eser evde boya yapmayı düşünüyorum. İzin alınması gerekiyor mu?
merhaba,
Onarım ve izin işlemleri firmamız Öztek Mimarlık'ın hizmetleri arasında bulunmaktadır.
Bizimle çalışmak isterseniz irtibat bilgilerimizi burada bulabilirisiniz.
İzin başvurularınızı kendiniz yapmayı tercih ediyorsanız;
2. derece Tarihi Yapılar Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında koruma altındadır.
Restore edilmiş tarihi bir yapının içinde ya da dışında yapılacak herhangi bir işlem Koruma Kurulu ve Koruma Uygulama ve Denetim Büroları (KUDEB) iznine tabiidir.
Kudeb birimi kendi sayfasında izin verilebilen onarım konularını belirtmiştir:
Yapıların yaşamını sürdürmeyi amaçlayan
Derz, iç ve dış sıva,
Boya, badana,
Oluk, dere;
Doğrama, döşeme.
Sanat tarihi açısından özellik arz etmeyen tavan kaplamaları.
Elektrik tesisatı ve sıhhî tesisat tamirleri.
Çatı onarımı ve kiremit aktarılması.
Taşıyıcı unsuru etkilemeyen müdahaleler.
Şu adreste Beyoğlu Belediyesi'nin Basit Onarım İzni Nasıl Alınır? konusunda açıklamasını örnek olarak inceleyebilirsiniz.
saygılarımızla,
ÖZTEK MIMARLIK RESTORASYON HİZMETLERİ
TERAS. Yeni tamamlanmış ve iskanı alınmış 2.derece tarihi eser bir binanın çatısında hiç bir çıkma ve yükselme olmaksızın teras açılabilir mi?
2. derece Tarihi Yapılar Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında koruma altındadır.Restore edilmiş tarihi bir yapının içinde ya da dışında yapılacak herhangi bir işlem Koruma Kurulu ve Koruma Uygulama ve Denetim Büroları (KUDEB) iznine tabiidir.
saygılarımızla,
ÖZTEK MIMARLIK RESTORASYON HİZMETLERİ
2. Derece Sit Alanında Kagir Bina Basit Onarımı; Sn. yetkili, Beşiktaş'da satın almayı düşündüğümüz 2.derece tarihi bina içinde basit onarım izni almadan yapilabilecek işler nedir? Örnek; Badana, Banyo, Mutfak, Yer döşemesi yapılabilir mi? Saygılarimla
merhaba,
2. derece Tarihi Yapılar Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında koruma altındadır.
Restore edilmiş ya da edilmemiş tarihi bir yapının içinde ya da dışında yapılacak herhangi bir işlem Koruma Kurulu ve Koruma Uygulama ve Denetim Büroları (KUDEB) iznine tabiidir.
Kudeb birimi kendi sayfasında izin verilebilen onarım konularını belirtmiştir:
Yapıların yaşamını sürdürmeyi amaçlayan
Derz, iç ve dış sıva,
Boya, badana,
Oluk, dere;
Doğrama, döşeme.
Sanat tarihi açısından özellik arz etmeyen tavan kaplamaları.
Elektrik tesisatı ve sıhhî tesisat tamirleri.
Çatı onarımı ve kiremit aktarılması.
Taşıyıcı unsuru etkilemeyen müdahaleler
saygılarımızla,
ÖZTEK MIMARLIK RESTORASYON HİZMETLERİ
Çatı ve dış cephesi Belediye tarafından elden geçirilmiş tarihi bir evi almak istiyorum. Binanın içinin tamama yakını göçmüş halde. İçerde tarihi değeri olan özellik kalmammış. Bu yapının içini kendi isteğime göre dizayn ettirebilir miyim? (Elde binanın içine ait eski fotoğraf, kayıt vs. yok). Yapılacak iç mimari proje için ek izin gerekir mi?
Merhaba,
2. derece Tarihi Yapılar Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında koruma altındadır. Restore edilmiş ya da edilmemiş tarihi bir yapının içinde ya da dışında yapılacak herhangi bir işlem Koruma Kurulu ve Koruma Uygulama ve Denetim Büroları (KUDEB) iznine tabiidir. Yapısal ve taşıyıcı sisteme müdahale edilmeden yapılacak tadilatlar için KUDEB'den izin alınabilir.Ancak belirttiğiniz gibi ciddi bir yapısal sorun varsa Kurula başvurmanız gerekebilir.
saygılarımızla,
ÖZTEK MIMARLIK RESTORASYON HİZMETLERİ
2.derece tarihi eser evimiz var ama binaların ortasında kaldığı için tarihi eserlikden çıkıp çöp atılan bir yer haline gelmiştir. Biz bu evi yıkıp üzerine bina yapmak istiyoruz. Gerekecek olan bilgileri paylaşır mısınız. teşekkurler
merhaba,
2. derece Tarihi Yapılar Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında koruma altındadır. Restore edilmiş ya da edilmemiş tarihi bir yapının içinde ya da dışında yapılacak herhangi bir işlem Koruma Kurulu ve Koruma Uygulama ve Denetim Büroları (KUDEB) iznine tabiidir.
Tarihi eser yapılar yerine yeni yapı yapılmasına izin verilmemektedir. Rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlanarak koruma kuruluna başvurmalı, kurulun izni doğrultusunda tarihi yapı restore edilmelidir.
Hazırlanması gereken proje ve işlemlerin ayrıntısını burada görebilirsiniz:
saygılarımızla,
ÖZTEK MIMARLIK RESTORASYON HİZMETLERİ
Merhaba, Kadıköy Caferağa Mahallesinde yaklaşık 100 senelik bir binada işyerim var. İki odanın arası daha önce evsahibimizin bilgisi haricinde kırılmış ve yeniden örülmüş sanırım (duvar vurulunca sallanıyor ve sesi içinin boş olduğunu gösteriyor) burayı yeniden açmak istiyorum ama evsahibim izin vermiyor. Güvenli olacağına dair bir belge istiyor. Bu nasıl sağlanır? saygılarımla
merhaba,
Bina restore edilmiş ise restorasyon projesi ile karşılaştırılıp duvarın yerinde olup olmadığı denetlenebilir. Restorasyon projesini mal sahibi, belediyesi ya da kuruldan temin edebilirsiniz. Onaylı proje yok ise, binanın statik durumu analiz edilmelidir. Bu amaçla üniversitelerin statik ve/veya restorasyon kürsülerine baş vurabilirsiniz.
saygılarımızla,
Öztek Mimarlık Restorasyon Hizmetleri
Tarihi ahşap evimin dış cephesini sadece cilalatmak ve tamamen aynı renge boyatmak için de izin alınması gerekiyor mu?
merhaba,
Evet, tarihi evlerde yapılacak her türlü tamir ve tadilat için izin almak gerekiyor. Dış cephe boyanması için izin ama prosedürü diğerlerinden daha kolay. Bağlı bulunduğunuz belediyenin koruma müdürlüğüne başvurmanız gerekiyor.
Saygılarımızla,
Öztek Mimarlık Restorasyon Hizmetleri
2. derece tarihi eser almayı düşünüyorum. Restorasyon maliyeti yaklaşık ne kadar? Ahşap ev fiyatları nedir?
Örneklerini www.oztekmimarlik.net sitemizde görebieleceğiniz 1.sınıf malzeme, işçilik ve detaylı restorasyon uygulamalarımızın m2 maliyeti 1.500$-1.800$ civarındadır. Maliyeti etkileyen bir çok değişken olduğu için doğru bir hesaplama ancak onaylanmış restorasyon projesi üzerinden yapılabilir. Restorasyon uygulaması için anlaşma yaptıktan sonra ayrıntılı maliyet analizi hazırlanır.
Anıtlar Kurulu'ndan onay alınması ne kadar sürer?
Tüm projelerin hazırlanması, belgelerin çıkarıtılması ve kurulun projeyi inceleyip onaylaması ortalama olarak 1-1.5 yıl kadar sürebiliyor.
Restorasyon inşaatları ne kadar sürüyor?
Restorasyon süresi yapının büyüklüğü, zemin koşulları ve ödeme planına göre değişiyor. İnşaat sözleşmesi yapıldıktan sonra ayrıntılı iş planı hazırlıyoruz, düzenli ödeme planı ile ekipleri bir arada çalıştırarak inşaatı hızlandırmak mümkün oluyor.
Restorasyon Nasıl Yapılır
Tarihi evim var, restore etmek için hazırlanması gereken projeler nedir?
Kurul tarafından değerlendirilmesi için Korunması Gerekli Kültür Varlıklarının Rölöve, Restitüsyon ve Restorasyon Projelerinin hazırlanması gerekir. Projeler hakkında ayrıntılı bilgiyi burada bulabilirsiniz:
https://www.oztekmimarlik.net/single-post/2016/08/11/R%C3%B6l%C3%B6ve-Restit%C3%BCsyon-REstorasyon-Projesi-Nedir
2. derece tarihi eser almayı düşünüyorum. Restorasyon maliyeti yaklaşık ne kadar? Ahşap ev fiyatları nedir?
Örneklerini www.oztekmimarlik.net sitemizde görebieleceğiniz 1.sınıf malzeme, işçilik ve detaylı restorasyon uygulamalarımızın m2 maliyeti 1.500$-1.800$ civarındadır. Maliyeti etkileyen bir çok değişken olduğu için doğru bir hesaplama ancak onaylanmış restorasyon projesi üzerinden yapılabilir. Restorasyon uygulaması için anlaşma yaptıktan sonra ayrıntılı maliyet analizi hazırlanır.
Anıtlar Kurulu'ndan onay alınması ne kadar sürer?
Tüm projelerin hazırlanması, belgelerin çıkarıtılması ve kurulun projeyi inceleyip onaylaması ortalama olarak 1-1.5 yıl kadar sürebiliyor.
Restorasyon inşaatları ne kadar sürüyor?
Restorasyon süresi yapının büyüklüğü, zemin koşulları ve ödeme planına göre değişiyor. İnşaat sözleşmesi yapıldıktan sonra ayrıntılı iş planı hazırlıyoruz, düzenli ödeme planı ile ekipleri birarada çalıştırarak inşaatı hızlandırmak mümkün oluyor.
Kurula başvururken hangi belge ve projeler isteniyor?
Rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri; fotoğraf dosyası, belediye ve tapudan alınacak resmi belgeler, tapu, vekaletname, il özel idare kaydı, imar durumuna uygunluk gibi belgeler ve çalışmalar istenir. Anıt ya da sivil mimarlık örneklerinin özelliklerine göre istenecek çalışmalar değişiklik gösterebilir.
https://www.oztekmimarlik.net/single-post/Restorasyon-icin-Gerekli-calismalar
Satın almayı planladığım yapı 2. derece tarihi esermiş, kat eklenmesine izin veriyorlarmış, doğru mu? 2 derece tarihi eser yıkılabilir mi?"
Korunması gereken kültür varlıklarında kat eklenmesine, yapım sisteminin değiştirilmesine, bina ayakta ise yıkılıp yeniden yapılmasına, saçak ve çatı kotunun yükseltilmesine izin verilmemektedir. Zemin kat, yapı taban alanından küçük ise tamamlanmasına izin verilebiliyor. Ayrıca en düşük köşe kotu, zemin kat kotundan aşağıda ise bodrum kat yapılması için izin alınabiliyor.
Restorasyonu yapılacak tarihi eve inşaat ruhsatı almak için ilgili Belediyesinde hangi belge ve projeler istenir?
Belediyeden inşaat ruhsatı almak için onaylı rölöve, restittüsyon restorasyon projeleri, tapu, zemin etüdü, İski onay yazısı ve kanal projesi, muhtarlıktan binanın boş olduğuna dair belge, mal sahibinin elektrik ve su kullanımı konusunda vereceği muvafakatname, statik-mekanik-elektrik projeleri, proje müelliflerinden proje sorumluluk beyanı, Oda kayıtları, büro tescil belgeleri, İBB kayıtları, Tus beyanı, müteahhit ve şantiye şefi atanması gerekir.
Özel durumlarda: plan kote, ağaç revizyon paftası, yola terk varsa işlemleri yapılır. Konutlarda itfaiyeden yangın yönetmeliğine uygunluk aranmaz.
saygılarımızla,
Öztek Mimarlık Restorasyon Hizmetleri
Eski evimizin dış cephesi aslına uygun olmalıymış. İçini istediğimiz gibi yapabilir miyiz?
Tarihi yapılarda iç ve dış tüm mekanlar onaylanmış restorasyon projesine göre yapılmak zorundadır. Bu nedenle iç mekanlarda ve dekorasyonda mal sahibinin istediği değişiklikler proje aşamasında kurulun onayına sunulmalı, restorasyon projesi kullanıma göre hazırlanmalıdır. Binaların karakteristik özelliklerini değiştiren müdahaleler Kurulun restorasyon projesini onaylamamasına neden olur. Asansör, odaları birleştirmek gibi ekleme ve değişiklikleri restorasyon projesinde kat ve tavan planları değişmeyecek şekilde çözerek Kurulun takdirine sunarız.
Tarihi ahşap evleri yine ahşap olarak restore etmek zorunluymuş. Ahşap malzemenin bakımı zor mu?
Biz uygulamalarımızı ekstra birinci sınıf kereste ve işçilikle yapıyoruz. Ahşap yaşayan bir malzeme olduğu için uygulaması yapıldığı yerde 2 sezon geçirdikten sonra ilk bakımının yapılması gerekir. Daha sonra 7-8 yılda bir ahşap boyası ile boyanması yeterlidir.
Eskiden ahşap evlerde çok ses, gıcırtı olurdu. Yenilenen ahşap evlerde yalıtım nasıl, duvarlar ce döşemeler ses geçirir mi?
Ahşap konstrüksiyonlarda ekstra dayanaklar kullanarak gıcırdama engellenir. Duvarlarda ısı, su ve buhar yalıtım malzemeleri kullanılır. Topuk sesini azalatmak için de ahşap döşemelerde özel bir çözümümüz var.
Tarihi yapı restorasyonlarında akıllı ev çözümleri, klima ve ısıtma nasıl olur?
Tüm modern konfor beklentilerini geleneksel ahşap evlerde uygulamak mümkündür. Tesisatları özel alanlarda tasarlayarak binanın özgün plan şemasını, tavanlarını bozmadan gizleyebiliyoruz. Kontrol panelleri, radyatör gibi sistemlerde ithal ya da yerli, modern ya da klasik dekorasyon elemanları kullanıyoruz.
Ahşap konak, ahşap ev, ahşap yalı restorasyonlarında banyolarda seramik kullanılır mı?
Ahşap yapılar esnek sistemlerdir. Bu nedenle seramik derzlerinde zamanla sorun çıkabilir. Islak hacimlerde blok mermer ya da ek yeri olmayan akrilik kaplama malzemeleri önermekteyiz. Banyolarda normal döşemelerin ahşap olması da uygundur. Duvarlarda duvar kağıdı, boya, duş alanlarında blok malzemeler uygundur.
Ahşap evler depreme dayanıklı mıdır?
Ahşap yapılar betonarme yapılardan daha hafif ve esnektir, ahşap taşıyıcı sistem bir bütün olarak çalışır. Deprem sırasında ahşap konstrüksiyon salınım yapar ve bu sayede yıkılmaz. Bu nedenle restorasyon uygulamalarımızda geleneksel ahşap geçme detayları, geleneksel dövme çivi ve tutkal kullanıyoruz.
2.derece tarihi eser evimiz var ama binaların ortasında kaldığı için tarihi eserlikden çıkıp çöp atılan bir yer haline gelmiştir. Biz bu evi yıkıp üzerine bina yapmak istiyoruz. Gerekecek olan bilgileri paylaşır mısınız. teşekkurler
merhaba,
2. derece Tarihi Yapılar Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında koruma altındadır. Restore edilmiş ya da edilmemiş tarihi bir yapının içinde ya da dışında yapılacak herhangi bir işlem Koruma Kurulu ve Koruma Uygulama ve Denetim Büroları (KUDEB) iznine tabiidir.
Tarihi eser yapılar yerine yeni yapı yapılmasına izin verilmemektedir. Rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlanarak koruma kuruluna başvurmalı, kurulun izni doğrultusunda tarihi yapı restore edilmelidir.
Hazırlanması gereken proje ve işlemlerin ayrıntısını burada görebilirsiniz:
saygılarımızla,
ÖZTEK MIMARLIK RESTORASYON HİZMETLERİ
2.Derece 3 katlı 105 m2 oturuma sahip bir yer almayı düşünüyorum. Komple restorasyon yaptırmayı düşünüyorum. Bazı restorasyonlarda betonarme üzerine ahşap kaplama yapıyorlar, bu restorasyon için hangi tapu durumu gerekiyor?Şuan alacağım yer tapu dairesinde ahşap ev olarak geçiyor. Tapu durumu uygun mu ? teşekkürler iyi çalışmalar.
Yapının restorasyon tekniğine karar veren kurum Anıtlar Kurulu'dur. Güncel projelerimizde ahşap yapıların yine ahşap olarak restore edilmesi yönünde karar almaktadırlar. Betonarme olarak ancak, İmar durumuna uygun ise bodrum kat yapılmasına izin verebiliyorlar. Bu konulara yapıya göre karar verdikleri için dilerseniz yapının fotoğrafları ile birlikte bağlı olduğu koruma kuruluna danışabilirsiniz.
saygılarımızla,
Öztek Mimarlık Restorasyon Hizmetler
bottom of page